Kuusalu leivameister (Maaelu 9.02.2017)

Kuusalu leivameister (Maaelu 9.02.2017)
09.02.2017

Kuusalu vallas Kupu külas elav Kai Valdmann on hobist alguse saanud leivaküpsetamise muutnud elukutseks. Kai on leiba küpsetanud üle kümne aasta. Alustas köögis ja ega need esimesed leivad polnud ka suuremad asjad. Juuretise sai ta sõbranna käest ja esimesi leibu maitses pere.

Restoranidele meeldib

Pere rajas verandale kahesektsioonilise  MAXIMA küpsetusahjuga väikese pagaritöökoja. Kai kumbki ahjusektsioon mahutab 17 leiba, seega saab korraga teha 34 leiba. Üks leivapäts kaalub ühe kilogrammi, tavaliselt pisut rohkemgi. Leivategu algab küpsetamisele eelneval õhtul, kui Kai paneb juuretise sooja ruumi jahu ja veega käima. Juuretis peab seisma vähemalt 12 tundi. Hommikul lisab ta muud komponendid ja paneb taina vormidesse. Ahjus küpseb leib tund aega, enne pakendamist tuleb see maha jahutada. Niimoodi suudab ta ühel päeval teha 120–130 leiba.

Peakokk Tõnis Siigur: Koostöö sujub

Meie oleme koostööga rahul. Alustasime seda juba siis, kui meil oli ainult restoran OKO. Hiljem tulid juurde restoranid Noa ja Tuljak, pakume sealgi Kai leiba. Klientidele meeldib ja meie oleme täitsa õnnelikud.

Kogused on väga suured. Me saime väga kiiresti selgeks, et ise me leiba teha ei jõua ja seetõttu Kai poole pöördusime. Kuigi ta ei tööta meie restoranis, võtame teda nagu oma pagarit. Me oleme koos temaga leibade maitsed selliseks timminud, nagu meile meeldib, ja tema leivad on ka meie leivad. Kui peaksime uusi restorane avama, siis kindlasti pakume ka seal Kai leiba. Soovime talle edu.

Martti Siimann, OKO Restoranid: Must leib

Kindlasti on meie must leib midagi erilist. Financial Times tegi NOAst arvustuse ja kirjutas, et armus meie musta leiba ära.